Wervelwind Ensemble

Het Wervelwind Ensemble is een blaassextet in een bijzondere bezetting: het ensemble bestaat uit de combinatie van fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn/trombone en basklarinet.

Op dit moment tourt het Wervelwind Ensemble door Nederland met Zwier, de muziekvoorstelling voor kinderen van 1 tot 4 jaar en hun (groot-)ouders.

Het Wervelwind Ensemble speelt eigentijdse muziek. Met deze muziek richt het ensemble zich niet zozeer op de doorgewinterde concertbezoeker maar juist op hen die nog moeten kennismaken met live gespeelde, ‘klassieke’ muziek: het jonge publiek.

Het ensemble kiest hierbij bewust voor kleinschalig muziektheater. Dus: het Wervelwind Ensemble vertelt een muzikaal verhaal, speelt de muziek uit het hoofd, zonder barrières van lessenaars en bladmuziek en dicht op de huid van het publiek. Zo kan er werkelijk contact gemaakt worden en is het Wervelwind Ensemble in staat om het plezier over te brengen van het maken én het luisteren naar muziek! Met muziekvoorstellingen die zowel kinderen, (groot-)ouders als leerkrachten esthetisch, inhoudelijk en emotioneel aanspreken.

Het Wervelwind Ensemble speelt voor een samenlevingbreed publiek. Het ensemble stelt zich ten doel om mensen die normaal gesproken niet zo snel met live ‘klassieke’ muziek in aanraking komen, te laten kennis maken met de schoonheid en kracht van deze kunstvorm. Om daadwerkelijk al die kinderen te bereiken, speelt het Wervelwind niet alleen in theaters, maar ook in de gymzalen van scholen of in buurtcentra: daar waar geen voorzieningen zijn, zoekt het Wervelwind Ensemble zijn publiek op.

Het Wervelwind Ensemble maakte reeds de jeugdopera Jimmy (2007) en de muziekvoorstelling Smak! (2011).

Het Wervelwind Ensemble bestaat uit:
Marieke Franssen – piccolo/fluit
Douwe van der Meulen – hobo
Stefanie Liedtke – fagot/blokfluit
Anneke Wensink – hoorn
Rudi van Hest – klarinet
Carlos Galvez Taroncher – basklarinet

Gerealiseerde projecten:

  • Jimmy (2007): jeugdopera voor 8+, en vier opera solisten
  • Muziekwerkplaats in de klas (2009): educatieproject in basisschool Jan van Nieuwenhuizen, Utrecht
  • Smak! (2011): muziekvoorstelling voor 8+, met Chris Bolzcek (acteur) en Maaike Poorthuis (mezzo sopraan)
  • Zwier (2015): muziekvoorstelling voor 1+

Gegevens Stichting Wervelwind Ensemble

Bewaren